80 thënie mbi vdekjen

Përgatiti: Skender Mustafi
Përgatiti: Skender Mustafi
 1. I mallkuar është njeriu që vdes, por e keqja e bërë nga ai mbijeton. – Ebu Bekër
 2. Ka më shumë të vdekur se të gjallë. Dhe numri i tyre po shtohet. Të gjallët po bëhen të rrallë. – Eugene Ionesco, Rhinoceros
 3. Kur njeriu vdes… vetëm disa rrathë në ujë dëshmojnë se ishte ndonjëherë këtu. Madje edhe ato zhduken shpejtë. Dhe kur ato zhduken, ai harrohet, pa shenjë, sikur të mos kishte ekzistuar kurrë. Dhe kjo është e tëra. – Wolfgang Borchert, The Outsider
 4. Frikacakët vdesin shumë herë para vdekjes së tyre. Trimi vdes vetëm një herë. – William Shakespeare, Julius Caesar
 5. Ne mundohemi kundër të gjitha sëmundjeve, vdekja është shërim i të gjitha sëmundjeve. – Sir Thomas Browne, Religio Medici
 6. Për të gjithë vdekja është njësoj, vdekje. Nëse e marrim si mbledhje, për të gjithë numrat mbledhja është mbledhje, por rezultati tek secili kombinim ndryshon. – Skender Mustafi
 7. Vdekja, vetëvetiu, nuk është asgjë; por ne frikohemi, jo të e dimë se çfarë, ne nuk e dimë se ku. – John Dryden, Aureng-Zebe
 8. Jeta jonë ëndërronë utopinë. Vdekja jonë arrinë idealen. – Victor Hugo, Intellectual Autobiography
 9. Ti jeton vetëm dy herë. Një herë kur ke lingur dhe një herë kur të shohësh vdekjen në sy. – Ian Fleming, You Only Live Twice
 10. Lindje, pleqëri, sëmundje, dhe vdekje. – Bhartrhari, “Against the Desire of Worldly Things”
 11. Njeriu, posa të ketë lindur fillon të vdesë. – Luigi Pirandello, Henry IV
 12. Shpeshë është thënë, ajo nuk është vdekje, por vdekja, që është e tmerrshme. – Henry Fielding, Amelia
 13. Vdekja nuk tërhiqet. – August Strindberg, The Dance of Death
 14. Mos ju firko vdekjes aq shumë, por më tepër jetës së pa përshtatshme. – Bertolt Brecht, Die Mutter
 15. S’ka gjë që ka lindur e të mos jetë temë e gjendjes së vdekjes. Bhartrhari, “Of Time the Destroyer”
 16. Asnjëri në shtratin e tij të vdekjes nuk ka thënë, “Kisha dashur të kisha kaluar më shumë kohë në biznesin tim.” – Paul E. Tsongas, New York Times, 14 Janar 1987
 17. Vdekja ia mësyen vetëm një herë, por asnjëherë nuk gabon.  – Edward Counsel, Maxims
 18. Të vdekurit tonë nuk janë asnjëherë të vdekur për ne përderisa nuk i harrojmë. – George Eliot, Adam Bebe
 19. Gjë madhore e të vdekurve, ata bëjnë vend. – John Updike, Rabbit is Rich
 20. Të gjitha tregimet, nëse vazhdojnë mjaftë gjatë, përfundojnë me vdekjen, dhe ai nuk do të ishte tregues i vërtetë i tregimeve nëse do ta mbante atë largë nga ju. – Ernest Hemingway, Death in the Aftermoon
 21. Ne jetojmë ashtu siç vdesim, dhe ne vdesim ashtu siç jetojmë. – Edward Counsel, Maxims
 22. Frika ime e vetme e vdekjes është ringjallja. – Tupac Shakur, “No More Pain”
 23. Kur vdesin të vdekurit? Kur të harrohen. – Laura Esquivel, The Law of Love
 24. Nëse njeriu ecën i pa përmbajtur me krim… ai nuk duhet gjetur çlirim të madh me vdekjen. – Aeschylus, Das Eumedines
 25. Në statistikë, çfar humbet pas rradhëve të numrave, është vdekje. – Gunter  Grass, Crabwalk
 26. Vdekja është çlirim, nëse ke jetuar drejtë. – Edward Albee, Seascape
 27. Ai që fillon të jetojë, fillon të vdesë. – Francis Quarles, Hieroglyphics
 28. Vekja është përfundim i një tregimi dhe fillim i një tjetri. – Philip Moeller, Helena’s Husband
 29. Kur ti vdes, përfundon jeta jote. – Sam Shepard, Tongues
 30. Nëse vritem, vdes njëherë; por të jetosh nën tmerrin e vazhdueshëm të sajë, është të vdesësh pa pushim. – Abraham Lincoln
 31. Thirrja e vdekjes është thirrje dashurie. Vdekja mund të jetë e ëmbël nëse i përgjigjemi me pohim, nëse e pranojmë si një nga format më të mëdha të përhershme të jetës dhe transformimit. – Hermann Hesse, shkëputje nga një letër, 1950
 32. Vdekja është guri në të cilin ndalon harresa jonë. – Pablo Neruda, Evening LXXVIII
 33. Përderisa mund të i shmangetmi jetës, vdekjes jo. – Dean Koontz, Velocity
 34. Nuk e di çfarë na pret pasi të vdesim – diç më e mirë, diç më e keqe. Unë vetëm e di se nuk jam akoma gati të e di. – Charles De Lint, The Onion Girl
 35. Vdekja lë gjurmë në secilin nga ne, dhe do të lulëzojë në kohë. – Dean Koontz, Odd Thomas
 36. Njeriu i cili nuk do të kishte vdekur për diçka, nuk është i aftë të jetojë. – Martin Luther King, Jr.
 37. Të gjithë arkitektët duan të jetojnë përtej vdekjeve së tyre. – Philip Johnson
 38. Për shkakë të mos përfilljes, njeriu vdesë para se vërtetë të vdesë. – Elie Wiesel
 39. Vdekja është gjithnjë në një qoshe, por shoqëria jonë shpeshë i jep ndihmë të tepruar. – Carter Burwell
 40. Të vdesësh është lehtv, është jeta që më frikon deri në vdekje. – Annie Lennox
 41. Çdo gjë që lind vdes. – Morrie Schwartz
 42. Vdekja nuk është gjë tjetër veç kthim i ynë nga koha në përjetësi. – WilliamPenn
 43. Kisha parë lindje dhe vdekje, por kisha menduar se ishin ndryshe. – T. S. Eliot
 44. Kam parë disa të vdesin nga uria; nga të ngrënit, qindra mijëra. – Benjamin Franklin
 45. Nuk duhet të vdes nga të ftohtit. Duhet të vdes nga të jetuarit. – Willa Cather
 46. Jeta është e rëndë. Pastaj ti vdes. Pastaj ata të hedhin baltë fytyrës. Pastaj të hanë krimbat. Jini mirënjohës që ndodh në këtë renditje. – David Gerrold
 47. Burri gjithmonë vdes akoma pa lindur plotësisht. – Erich Fromm
 48. Burri vdes ngat të ftohti dhe jo nga errësira. – Miguel de Unamuno
 49. Askush num mund të thotë me bindje se do të jetë gjallë nesër. – Euripidi
 50. Disa njerëz janë gjallë thjeshtë sepse është kundër ligjit të i vrasësh ata. – Edward W. Howe
 51. Disa njerëz aq shumë frikohen nga vdekja saqë asnjëherë nuk fillojnë të jetojnë. – Henry Van Dyke
 52. Të vdekurit nuk mund të vajtojnë për drejtësi. Është detyrë e të gjallëve të bëjnë atë. – Lois McMaster Bujold
 53. Ideja është të vdesësht i ri sa më vonë që është e mundur. – Ashley Montagu
 54. Jeta e të vdekurve është e vendosur në kujtesën e të gjallëve. – Marcus Tullius Cicero
 55. Kur besimi është humbur, kur nderi ka vdekur, njeriu ka vdekur.  – John Greenleaf Whittier
 56. Kur të vdesësh, ke vdekur. Kaq. – Marlene Dietrich
 57. Nuk mund të ndalojmë së jetuari sepse të tjerët kan vdekur. – Richelle Mead
 58.  Secili do të vdesë një ditë, vetëm jepju atyre kohë. – Neil Gaiman
 59. Vdekja nuk është e kundërta e jetës, por pjesë e sajë. – Haruki Murakami
 60. Vdekja është pjesa esenciale e funksionimit të suksesshëm të jetës. – Isaac Asimov
 61. Nuk frikohem nga vdekja; vetëm nuk dua të jem aty kur të ndodhë. – Woody Allen
 62. Dhembja dhe vdekja janë pjesë e jetës. Të i refuzosh ato është të refuzosh vetë jetën. – Henry Havelock Ellis
 63. Nuk frikohem nga vdekja, frikohem të jem gjallë pa qenë në vetëdije për të. – Epica
 64. Vdekja është më universale se jeta; të gjithë vdesin, por jo të gjithë jetojnë.  – A. Sachs
 65. Një vdekje është tragjedi, miliona vdekje janë statistikë. – Joseph Stalin
 66. Si burra, ne jemi të gjithë të barabartë në prani të vdekjes. – Publilius Syrus
 67. Të përgatitesh për humbje asnjëherë nuk do të thotë se je gati për të. – Randy K. Milholland
 68. Vdekja është gjëja intime e fundit që e bëjmë. – Laurell K. Hamilton
 69. Vdekja zhvesh të gjithë njerëzit me dinjitet. – Tobsha Learner
 70. Për të mundur vdekjen vetëm duhet të vdesësh. – Alane Ferguson
 71. Vdekja ka qindra duar dhe ecën nëpër mijëra rrugë. – T.S. Eliot
 72. Vdekja është proces dhe jo ngjarje… – James W. Green, Beyond the Good Death
 73. Jeta është e rëndë, por vdekja është edhe më e rëndë. – Peter Kreeft, Between Heaven and Hell
 74. Vdekja e barazon të lartën dhe të ultën. – John Heywood, Be Merry Friends
 75. Vdekja nuk është fundi, por krizë tranzicioni. – E. H. Chapin, Living Words
 76. Kur lutemi për vdekje ne në të vërtetë dëshirojmë një jetë të plotë. – Austin O’malley, Keystones of Thought
 77. Dera e vdekjes asnjëherë nuk pushon. – Edward Counsel, Maxims
 78. Vdekja e përfundon së paku frikën për të. – Edward Counsel, Maxims
 79. Këtu është i shtrirë njëri emri i të cilit ishte shkruar në ujë. – John Keats, epitaf për vete
 80. Vdekja është mënyra e Zotit për të të thënë të mos bëhesh shumë i ditur. – Grenville Kleiser, Fjalori i Proverbave
 81. Vdekja është më shumë se kalimi ynë nga Koha në Përjetësi. – William Penn, Some Fruits of Solitude
 82. Sa e mrekullushme është Vdekja. Vdekja dhe vëllau i saj Gjumi! – Percy Bysshe Shelley, Queen Mab

Komentet nga Facebook:

Po këto i keni lexuar?

5 Thoughts to “80 thënie mbi vdekjen”

 1. aurora maqedonci

  Jeta e te vdekurve esht duke krijuar paknaqesine e Njerezeve vdekja eshte lehtesia e jetes

 2. aurora maqedonci

  Jeta qindra duar dhe ecen neper rruget

Leave a Comment