Trojan: CoinHive Miner

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Skender Mustafi CoinHive Miner parimisht është programuar si pjesë e cila është shtuar në bibliotekën e JavaScript e që shfrytëzohet nga ueb programuesit për gjurmimin e kripto-monedhave si një burim i përfitimeve. Sidoqoftë, kjo bibliotekë së fundi është duke u shfrytëzuar nga kriminelët elektronik për të mbledhur të dhëna, ilegale-pa lejen e përdoruesit, përmes integrimit të këtij kodi nëpër shtesa ueb faqes ose aplikacione, kështu duke infektuar mjetin tuaj. Nëse tanimë kompjuteri juaj është infektuar nga ky virus, atëherë pasoni hapat më poshtë për të larguar atë: Shkarkoni (akoma nuk është i përkthyer në…

Lexo më shumë

Si t’i gjejë dhe largoj fotografitë e dyfishta nga kompjuteri?

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Autor: Skender Mustafi Kohëve të fundit na janë bërë shumë foto, jo vetëm nëpër celularët e mençur, por edhe në kompjuter. Na është bërë zakon që herë pas here ti hedhim në kompjuter fotografitë nga celulari dhe aparatet e fotografimit. Kësaj i shtojmë edhe fotografitë të cilat i dërgojmë ose na vien përmes Viber, WatsApp e aplikacione tjera qoftë të celularëve, qoftë të kompjuterit. I gjithë ky aktivitet i fotografimit e dërgim-pranimit të fotografive bën që fotografitë e njëjta të shumëfishohen në kompjuter. Ja një zgjidhje të problemit, për ata të…

Lexo më shumë

7 softuerë falas nga HAMSTER soft.

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Përgatiti: Skender Mustafi Shkarkoni softuerë falas për nevoja personale të programuar nga HAMSTER soft.         

Lexo më shumë

10 mjete falas për të rregulluar videot e prishura

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Përgatiti: Skender Mustafi Shpesh herë video regjistrimet paraqesin probleme gjatë hapjes. Kjo ndodhë në të shumtën e rasteve për shkak të kopjimeve dhe rikopjimeve me defekte ose për shkak të zhvendosjes së tyre nëpër platforma të ndryshme. Sidoqoftë, nëse një video material nuk hapet nga një lexues si për shembull Windows Media Player, nuk do të thotë se ky material duhet grisur meqë pa asnjë problem mund të hapet nga një lexues tjetër si p.sh. DivX Player e të tjerë. Ajo që është shumë me rëndësi në këtë rast, është fakti se…

Lexo më shumë

10 softuerë falas si zëvendësim për Microsoft Office

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 5 minuta Përgatiti: Skender Mustafi Siç e dimë paketa e softuerëve për zyra ofruar nga Microsoft që njihet si Microsoft Office është paketë me pagesë. Një paketë e tillë, në internet nuk mund të gjendet e njëjtë, por softuerët bazë dhe më të rëndësishëm për veprimtarinë e përditshme siç janë Word, PowerPoint, Excel, janë të programuara nga kompani e grupe të ndryshme programuesish dhe ofrohen falas qoftë si aplikacione të cilat mund të instalohen në kompjuter, gjithashtu edhe si aplikacione të cilat mund të i shfrytëzoni në “Re” (Cloud Computin).  Lista e radhitur…

Lexo më shumë

Çka është SQL?

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Përgatiti: Skender Mustafi Hyrje SQL (shqiptohet, nga anglishtja, “es-kju-el”) është shkurtesë nga anglishtja Structured Query Language që në shqip përkthehet si Gjuha e Strukturuar e Kërkimit. SQL shfrytëzohet për komunikim me bazën e të dhënave të cilat mund të ruajnë, redaktojnë dhe të grisin të dhënat. SQL gjithashtu definohet edhe si sistem për menaxhimin relativ të bazave të të dhënave. Për herë të parë u paraqit nga Edgar F. Cood në vitin 1970 në punimin e tij shkencor  “A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks” (shqip: “Modeli Relativ…

Lexo më shumë