Kush na la mbrapa?!

Po tregon Ejup Muadini Po bëja një ditë të zakontë në këto ditët e vona të jetës së perëndimit. Po ecja nëpër rrugë e nëpër kohë duke i shtypë shputat e këputura e duke i tjerrë fijet e gjata të ndodhive të jetës e të kohëve. Këtë rutinë më prishi një zviceran, ish kolegë pune, me të cilin kisha kaluar një kohë të gjatë të jetës. Meqë ka kohë që nuk ishim parë pas gjithë asaj jete-punë së bashku morëm ca momente për të bërë një bisedë e të pinë…

130+ thënie mbi diturinë

  Injoranca e tij ishte e mrekullueshme sikur dituria e tij. – Arthur Conan Doyle Natyra e mire është më e vlefshme se dituria, më shumë se paraja, më shumë se nderi, për personin që e posedon. – Henry Ward Beecher Dituria nuk ka vlerë përveç nëse e fut në praktikë. – Anton Chekhov Dituria njerëzore është prind i dyshimit. – Fluke Greville Dituria është burimi më demokratik i fuqisë. – Alvin Toffler E gjithë dituria jonë na sjell më afër injorancës sonë. – T. S. Eliot Dituria rritet në…

200 Thënie mbi luftën

Një ushtarë do të luftojë gjatë dhe vështirë për një cope shirit me ngjyrë. – Napoleon Bonaparte E tërë lufta është dinakëri. – Sun Tzu Të gjitha luftërat janë luftëra civile sepse të gjithë burrat janë vëllezër. – Francois Fenelon Paqja e pa drejtë është më e mire se lufta e drejtë. – Marcus Tullius Cicero Çdo armë që është prodhuar, çdo anije luftarake e lëshuar në përdorim, çdo raketë e gjuajtur, në kuptimin final nënkupton vjedhje nga ata që kanë uri dhe nuk janë të ushqyer, ata që kanë…

100 thënie nga Benxhamin Frenklin (Benjamin Franklin)

Përgatiti, përktheu & përshtati: Skender Mustafi Benjamin Franklin (17 Janar, 1706 – 17 Prill, 1790) ishte zbulues, zhurnalistë, botues, diplomat dhe politikan amerikan. Investimi në dituri paguan interesin më të mirë. Pragu drejt tempullit të mençurisë është njohja e injorancës sonë. Fshatari mes dy avokatëve është sikur peshku mes dy macesh. Një perandori e madhe, si një torte e madhe, më së lehti dobësohet qosheve. Shtëpia nuk është vendbanim përveç nëse ka ushqim dhe ngrohtësi për mendjen edhe për trupin. Një kokëtrashë i edukuar është një kokëtrashë më i madh…

Thënie mbi diturinë

Nëse ke dituri, le t’i ndezin të tjerët qirinjtë në të. —Margaret Fuller Të menduarit: të folurit e shpirtit me veten. –Platoni Mendjet e mëdha diskutojnë idetë; mendjet e mesme diskutojnë ngjarjet,  mendjet e vogla diskutojnë njerëzit. –Eleanor Roosevelt Ne e pyesim veten, kush jam unë të jem madhështor , i mrekullueshëm, i talentuar, i shkëlqyer? Në të vërtetë, kush je ti të mos jesh? –Marianne Williamson Imagjinata është më e rëndësishme se dituria. Albert Ajnshtajn Informata nuk është dituri. Albert Ajnshtajn Dituria e çka është nuk e hapë derën…

Përshëndetje të nderuar ju dhe ne

Autor: Skender Mustafi Opinion mbi vetë shkrimin “Emri Zot, një flluskë përball emrit Allah” dhe komentet e tij tek llojani.info. Përshëndetje të nderuar ju dhe ne, po filloj me problemin e qasjes në temë, gjë e cila është e përhapur ndër shkruesit në gjuhën shqipe të cilët akoma nuk kanë mësuar mire nga shkruesit në gjuhën angleze ose gjermane (gjuhët tjera të mëdha nuk i kuptoj që të mund shkrimet t’i krahasoj.) Problemi bazë i shkronjësit shqiptar është shkrirja e mendimeve dhe qëndrimeve personale me faktet dhe mendimet, shkrimet, idetë…