150+ thënie mbi librin dhe leximin

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 11 minuta Përgatiti, përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi lexo me emrin e Zotit tënd, i Cili krijoi (gjithçka) (Kur’an, 96:1) Sot jemi dëshmitarë se po dominon elektronika, e me theks të veçantë interneti, kurse interesimi i leximit të librit gjithnjë e më shumë po zbehet. Ndoshta dikush këtë do ta arsyetonte me dinamikën e kohës, andaj këtë e quan lehtësi e përparim, por dikush do ta quante edhe djallëzi.  (Jusuf Zimeri) Të shkruash për leximin, pastaj të lexosh për ëmbëlsinë e leximit, vërtetë kjo të dhuron kënaqësi. (Iljasa Salihu) Jetojmë në kohën ku…

Zoti, universi, natyra, apo si të duash quaje ….

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 4 minuta Autor: Faton Azizi Është mjerim formulimi i një fjalie të tillë krahasuese, sidmos rritet shkalla e mjerimit kur kjo fjali thuhet me plot besim nga kuazi intelektualët. Universi, natyra , kosmosi etj. gjithë këto hyjnë nën emëruesin krijesa dhe asesi nuk i lejohet njeriut që të tërheq drejtëz krahasimi në mes krijesave dhe Krijuesit … Është temë tjetër që nëpërmjet krijesave të tilla , nëpërmjet harmonisë që ata funksionojnë , bukurisë që ngërthejnë , qëllimit të krijimit , apo mjeshtërisë së sendërtimit të tyre të krahasohen ose të mishërohen me…

60+ thënie nga Albert Ajnshtajn (Albert Einstein)

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 4 minuta Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi U jam falënderues atyre që më thanë jo. Për shkak të tyre po e bëj vetë. Ashtu siç zgjerohet rrethi i diturisë sonë njashtu edhe perimetri i errësirës që rrethon atë. Dituria e çka është nuk e hapë derën drejtë çfarë duhet të jetë. Dhurata e fantazisë ka pasur më shumë domethënie për mua se sa talenti im për të thithur dituri pozitive. Është arti suprem i mësuesit të ngjallë kënaqësi në shprehjen kreative dhe dituri. Imagjinata është më e rëndësishme se dituria. Imagjinata është…

Ja pse zekati yt shkoi huq

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Një nga nxënësit i cili merrej me tregti e pyeti një herë Ebu Abbas Nihavend-in rreth dhënies së zekatit. – Ebu Abbas Nihavedi iu përgjigj: “Jepja atij që të thotë zemra!” Me tu larguar nga mësuesi, nxënësi takoi në rrugë një lypsar të verbër. Meqë i erdhi keq për gjendjen e tij, nxori nga xhepi një qese me florinj dhe ia dha si zekat. Lypësi i verbër, pasi kontrolloi mirë qesen dhe u bind se ajo është plot e përplot, u largua gjithë gëzim. Të nesërmen, nxënësi kaloi në të…

Martesa me dije

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë Nxënësi i imam Samarkandiut, Ebubekir el-Kasani, i cili i kishte tërhequr vëmendjen shpesh me zellin dhe devotshmërinë e tij, një ditë kërkoi dorën e Fatimes, vazjës së hoxhës. Përgjigjja e hoxhës ndaj kërkesës së nxënësit të tij të tërheq vëmendjen: “Duhet të jesh i përafërt në dije me vajzën time, nëse ke menduar të kërkosh dorën e saj dhe këtë unë nuk mund ta di…” Kjo i erdhi rënd Kasanit, i cili, pa  u vonuar, pyeti: “Zotëri, çfarë dëshironi të bëj për t’ju treguar nëse jam apo jo i denjë…

Ebu Hanifja dhe Ebu Jusufi

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Një herë gjersa Ebu Jusufi, nxënësi Ebu Hanifes, ishte i sëmur, Ebu Hanifja duke u frikësuar se mos i ndodhte diçka, disa shokëve të tij u kishte thënë i brengosur: Nëse humbim këtë djalosh, vështir se mund ti gjendet shoku për dituri! Allahu xh.sh bëri që Ebu Jusufi të shërohej shpejt dhe duke e ditur se ç’kishte deklaruar mësuesi i tij për të, filloi të mburrej e të krenohej deri në at masë, saqë filloi të mos merrte pjesë në ligjëratat e mësuesit të vet, por organizoi vetë grupe (studimore)…