„Big Data”– Thika me dy tehe

Big Data COPYRIGHT ® HITEC. ALL

Skender Mustafi MSc. Sistemet Informative të Biznesit BSc. Administrim Biznesi Parathënie “Shëtitja” e lirë në internet, nëpër aplikacionet e mjeteve elektronike, shëtitja me mjetet elektronike i ngjason shëtitjes së lirë nëpër rrugë pa mos u interesuar fare nëse ato janë për këmbësorë, për biçikleta, për automjete, rrugë kryesore, apo autostrada. – Skender Mustafi Është ky termi “Big Data” (shqiptohet Big Dejta) që kohëve të fundit ka marrë përmasa të mëdha në botën e menaxhimit të informacioneve. Nuk është gjë e re, por që “ka ardhur koha” e aplikimit të diturisë së përmbledhur në këtë…

Read More

Çka është SQL?

Përgatiti: Skender Mustafi Hyrje SQL (shqiptohet, nga anglishtja, “es-kju-el”) është shkurtesë nga anglishtja Structured Query Language që në shqip përkthehet si Gjuha e Strukturuar e Kërkimit. SQL shfrytëzohet për komunikim me bazën e të dhënave të cilat mund të ruajnë, redaktojnë dhe të grisin të dhënat. SQL gjithashtu definohet edhe si sistem për menaxhimin relativ të bazave të të dhënave. Për herë të parë u paraqit nga Edgar F. Cood në vitin 1970 në punimin e tij shkencor  “A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks” (shqip: “Modeli Relativ…

Read More