Imam Ebu Hanife dhe humbësi i thesarit

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë Transmetohet se një njeri, në një natë, u nis për te Ebu Hanife dhe pasi iu drejtua, i tha: “O Imam, ka kohë që kam groposur thesarin diku, por që assesi të më bie ndërmend vendi se ku! A do të më ndihmoje në zgjidhjen e këtij problemi?” Ebu Hanife ia ktheu: “Kjo s’është punë e fekihut (juristit) që t’ua zgjidh problemin në këtë rast. Mirëpo, pasi u mendua një çik, tha: “Shko në shtëpi dhe fillo të falesh, por pa ndërprerje, deri në mëngjes, dhe kështu, me siguri, do…

Lexo më shumë

Ebu Hanifja dhe Ebu Jusufi

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Një herë gjersa Ebu Jusufi, nxënësi Ebu Hanifes, ishte i sëmur, Ebu Hanifja duke u frikësuar se mos i ndodhte diçka, disa shokëve të tij u kishte thënë i brengosur: Nëse humbim këtë djalosh, vështir se mund ti gjendet shoku për dituri! Allahu xh.sh bëri që Ebu Jusufi të shërohej shpejt dhe duke e ditur se ç’kishte deklaruar mësuesi i tij për të, filloi të mburrej e të krenohej deri në at masë, saqë filloi të mos merrte pjesë në ligjëratat e mësuesit të vet, por organizoi vetë grupe (studimore)…

Lexo më shumë

Ebu Hanifja dhe havarixhët

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Ebu Hanifja pengonte havarixhët edhe sektet e tjera, të cilat përpiqeshin të shtrembëronin mësimin islam, andaj ata mundoheshin të e eliminonin në çdo mënyrë. Pasi e menduan çështjen, erdhën në përfundim që të mos e vrisnin, për të mos e nxitur tërë popullin e Kufes kundër tyre, ngase imami gëzonte respekt të madh në popull, por t’i parashtronin disa pyetje të cilave si suni që ishte, ai nuk do të mund tu përgjigjej, dhe ja arsyeja për ta hequr qafe në mënyrë të përshtatshme. Pas marrëveshjes, një grup i madh…

Lexo më shumë

Kërkimi i së vërtetës

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë Një herë el-Evzai fakihu i Sirisë i thot Ibën el-Mubarakut: “Kush është ky bidatçi i cili ka dalë nga Kufe, i quajtur Ebu Hanife? Ibën Mubarak nuk i përgjigjet atij fillon t’i përmend disa pyetje të vështira dhe sesi t’i kuptonte ato dhe sesi të jepte përgjigje për sa i përket atyre. Ai e pyet: “Cili i ka dhënë këto përgjigje? ” Ibën Mubaraku i përgjigjet: “Një sheh të cilin e kam takuar në Irak? El-Evzai i thot: “Ky është një sheh i nderuar. Shko dhe merr prej tij”. Ai…

Lexo më shumë

Ebu Hanifja dhe nomadi koprrac

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Kur Ebu Hanifen, gjatë rrugës për në Mekë, duke kaluar nëpër shkretëtirë, në një të nxehtë të padurueshme, e kishte marrë etja aq shum saqë i ishte tharë fyti, – nga nomadi që i kishte huazuar deven, kërkoi t’i jepte të pinte ujë nga ena e tij, pa i shkuar mendja se ky do ta refuzonte. Nuk ka asnjë pik ujë falas – iu përgjigj nomadi – por mund të ta shes edhe enën edhe ujin për një dukat ! Ebu Hanifja, të cilin aq fort e kishte kapluar etja,…

Lexo më shumë

Ebu Hanifja dhe jobesimtari

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Kur Ebu Hanife hyri në sallën e paraparë për debat, vuri re se dijetari bizantin ishte ulur në një lloj mimberi, i paraparë vetëm për udhëheqësit. – Ebu Hanife iu afrua dhe e pyeti: A keni ardhur ju për të pyetur ? – Ai iu përgjigj: Po ! Atëherë Ebu Hanifja i tha te zbriste nga ai vend, sepse ai vend ishte paraparë për ata prej të cilëve kërkohet zgjidhje dhe përgjigje, e jo për ata që pyesin! Bizantini, pa koment, e pranoi vërejtjen dhe, kur imam Ebu Hanife zuri…

Lexo më shumë