Etiketimet Postime të etiketuara me "Ezopi"

Etiketim: Ezopi

qeni dhe ujkonja

Duke ndjekur ujkonjën, qeni mburrej për shpejtësinë e këmbëve të dhe të fuqisë së vet. Ai mendonte në të vërtetë, se ulkonja ikte pse...

arra

Një dru arre që ishte buzë rrugës, kishte dhënë shumë fryte. Kalimtarët, për shkak të frytit, ia thyenin degët me gurë dhe shkopinj. Prandaj...

Dhija e gomari

Njëherë një njeri kishte një dhi e një gomar. Dhia ia kishte lakmi gomarit për ushqimin me bollëk që i jepnin dhe thoshte se...

Maçorri dhe minjt

Në një shtëpi kishte shumë minj. Maçorri e mori vesh këtë, shkoi atje dhe qëndroi që t'i gjuajë e t'i hajë të gjithë një...

çuni dhe fati

Njëherë një çun po flinte afër një pusi. Fati iu afrua dhe nisi t'i flasë me zë të lartë - Çohu dhe largohu prej këndej...

qentë e dhelpra

Qentë gjetën një ditë një lëkurë luani të rrjepur dhe filluan të e bëjnë copë-copë. Dhelpra e pa këtë e u tha: - Sikur ky...

luanesha e dhelpra

Kur dhelpra e qortoi njëherë luaneshën që gjithmonë pjell vetëm një këlysh, ajo u përgjigj: - Një por luan. Përrallëza tregon se vlera nuk qëndron vetëm...

bretkosat kërkojnë mbret

Të brengosura nga rrëmuja që mbretëronte ndërmjet tyre, bretkosat i dërguan Zeusit një përfaqësues të tyre, duke iu lutur që t’u japë një mbret....

delja e qethur

Një dele që u qeth pa mjeshtëri, u tha atyre që u qethën: - Në qoftë se kërkoni lesh, më qethni më shumë, por në...

plaku dhe vdekja

Një herë një plak preu një dru në pyll dhe, i ngarkuar, u nis në një rrugë të gjatë. I lodhur nga rruga, e...

shqiponja, sorra dhe bariu

Një shqiponjë ra fluturimthi mbi një shkëmb të lartë dhe rrëmbeu një qengj. Këtë e pa sorra dhe nga smira deshi të ndjekë shembullin...

shqiponja dhe njeriu

Një herë një njeri zuri një shqiponjë, ja preu menjëherë krahët dhe e lëshoi ndër pula. Ajo dukej e pikëlluar për gjendjen e saj...