Ju lutem më lini të ju rrahë

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë Skender Mustafi Pasi që kisha një ndjenjë të thellë për të bërë një kërkesë morale për të rrahur sipas peshorës sime qoftë nga aspekti i drejtësisë (nuk jam profesionist) e qoftë nga aspekti i shijes personale bëra një kërkesë publike tek faqja në rrjetin shoqërorë Facebook. Siç duket sharra më hasi menjëherë në gozhdë kështu që vrulli për të realizuar këtë dëshirë mu shua pas një gjuajtje të fjalëve të lira me juristin Faton Azizi. Këta të drejtësisë vërtetë i tjerrin gjërat që siç duket nuk i shkojnë për shtati…

Lexo më shumë

Vetdijësimi

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 4 minuta  Autor: Faton Azizi Islami , simbolizon tërësi të rregullave multidimensionale. Duke rregulluar fillimisht raportin në mes Krijuesit dhe krijesës , raportin në mes ideores e shpirtërores me materialen, raportin në mes njeriut dhe natyrës, njeriut dhe shtazës, njeriut dhe bimës e duke përfunduar atje ku mendja nuk mund ta paramendoj e as që truri të mos mund të imagjinojë, në atë ku veshi nuk ka pasur nderin ta dëgjoj e as syri s’ka pasur privilegjin ta shohë. Erdhi për të na treguar që është këtu. Lindi atje ku edhe më…

Lexo më shumë

Ku është vota ime ?!

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 4 minuta Autor : Faton Azizi Un nuk jam aq i mençur për të zbuluar sistem të ri të përfaqësimit, mirëpo kjo aspak nuk më margjinalizon procesin e të menduarit në këtë drejtim, madje dhe më larg bile, më motivon që të bëj përpjekje për të kuptuar esencën e tij e me të ndoshta dhe prapavinë (shpesh jo të sinqertë). Në teori na mesonin që demokracia si formë e sundimit mund të realizohet në dy mënyra, ate përfaqsuese dhe forma e drejtëpërdrejtë.

Lexo më shumë

Rregulli Politik dhe Rrënimi Politik

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 15 minuta Shkarko punimin në “Word” Hendeku Politik Dallimi më i madh ndërmjet shteteve nuk qëndron në formën e tyre të qeverisjes por në shkallën e qeverisjes. Hendeku politik i ngjan dhe ka të bëjë për shumëçka me hendekun ekonomik, por nuk është identik me të. Vendet të cilat kanë ekonomi të nënzhvilluara mund të kenë sistem politik mjaft të zhvilluar, ndërkaq vendet me nivel të lartë të mirëqenies ekonomike mund të kenë ende politika kaotike dhe të paorganizuara. – Gjatë viteve të ’50 dhe ’60, në mbarë Azinë, Afrikën dhe Amerikën…

Lexo më shumë

Partitë politike

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 11 minuta Universiteti i Europës Jug-Lindore Lënda: E drejta kushtetuese Tema: Partitë politike Bartësiilëndes: prof. dr. Kurtesh Saliu Punoi: Faton Azizi Tetovë,2003 1. Partitë politike si subjekte themelore parlamentare Partitë politike, si grupe të qytetarëve në baza të përcaktimeve politike paraqesin subjekte themelore parlamentare. Me veprimin e tyre politik, krijohen dhe funksionojnë rregullat parlamentare, në bazë të konkurrencës plurale shumë partiake politike, e cila ka për qëllim marrjen, ruajtjen apo participimin në strukturën e pushtetit shtetëror. Veprimi politik i partive paritet në bazë të demokracisë parlamentare. Ato padyshim paraqesin forcën motorike dhe…

Lexo më shumë