Kriza financiare botërore dhe ristrukturimi i bizneseve

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Autor: Skender Mustafi Kriza financiare botërore filloi në vitin 2007 dhe nga shumë studiues të çështjeve ekonomike llogaritet kriza më e madhe që nga koha e “depresionit të madh” në vitin 1930. Gjatë kësaj kohe një numër i madh bankash botërore dhe regjionale pësuan humbje të mëdha, bile disa nga ato edhe u shuan. Shkak i krizës llogaritet të jetë “lulëzimi” i programit të ndërtimit të shtëpive në Amerikë gjë që ishte e lidhur drejtë për drejtë me sistemin kreditor bankar, kështu si pasojë bankat ishin të parat që duhej…

Lexo më shumë

Përgjigjet e shpejta të imam Shafiut

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Një grup dijetarësh ishin xhelozë ndaj imam Shafiut. Menduan një ditë t’i bëjnë një kurth me disa pyetje në lëmin e fikut, madje në prezencë të emirëve dhe kalifit Er-Reshid. Pyetja e parë: – Çfarë mendimi ke nëse një njeri ka therur një dele në shtëpi, më pas ka dalë nga shtëpia për një nevojë dhe pasi është kthyer u ka thënë familjarëve: – Hani ju nga delja, kurse për mua është e ndaluar. – Ai u përgjigj: Ky njeri ka qenë idhujtar, e ka prerë delen në emër të…

Lexo më shumë

Profiti nga Profeti

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Tregu financiar islam është më përfituesi në kohën e krizës: Në rritjen e suksesit të bankave islame kanë ndikuar kriza financiare si dhe spekulimet rreth islamit pas sulmit të 11 shtatorit të vitit 2001. Bankat UBS dhe CS tanimë kanë hapur ofertat konform rregullave islame. Dosje: Kriza financiare Një studim në universitetin e Cyrihut ka publikuar se përshtatja e instrumenteve sipas sheriatit, ndalimi i tregtisë së pa ligjshme me letrat me vlerë të borxhit kanë pasur një avantazh të madh konkurrues gjatë kësaj kohe të krizës. Sipas antropologut Stefan Leins…

Lexo më shumë