Etiketimet Postime të etiketuara me "pëkthim"

Etiketim: pëkthim

Arti Islam: Trojet shqiptare

Prania e myslimanëve në Ballkan dhe në tokat iliro-shqiptare daton që nga koha e mbretit bizantin, Teofilit (sundoi më 829-842), kur të ashtuquajturit, turqit...

Arti Islam: Miniaturat

Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi Në artin Islam zënë vend të rëndësishëm edhe miniaturat. Miniaturat më të mira janë ato persiane dhe pas tyre mogulet...

Arti Islam: Letërsia

Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi E rëndësishme është të kuptohet se letërsia arabe dhe ajo Islame dallojnë dhe nuk duhet që këto të dyja të...

Arti Islam: Kaligrafia

Kaligrafia Islame ose - bukur shkrimi arab fokusohet si një formë parësore e artit dhe si një shprehje vizuale që lidhet me parimet kozmike...

Arti Islam: Arkitektura

Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi Duke vlerësuar artin Islam në përgjithësi ndoshta mund të thuhet se shprehja më e mirë e artit Islam është në arkitekturë,...

Arti Islam: Teatri

Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi Sa i përket artit interpretues format më të përhapura të teatrit gjatë Viteve të Arta Islame ishte teatri i kukullave (që...

Arti Islam: Punimi i qilimave dhe Qeramika

Punimi i qilimave Shtrojat e dyshemeve e më vonë qilimat janë pjesë të pandashme të vendbanimeve dhe faltoreve të myslimanëve që nga koha e ardhjes...

Shkenca Islame: Matematika

John J. O'Connor dhe Edmund F. Robertson në librin e tyre MacTutor History of Mathematics archive shkruajnë: "Hulumtimet e tanishme pikturojnë pikturë të re të...

Çka mund të bësh brenda dhjet minutave?

I dërguari i All-llahut, paqja qoftë mbi të ka thënë: “Veprat më të dashura tek All-llahu janë ato të vazhdueshmet edhe pse janë pakë.”...

Arti Islam: Në vende të ndryshme

Arti në Siri, Irak dhe Anadoll Turqit seljuk zgjeruan kufijtë përtej Iranit gjer në Anadoll duke fituar mbi Perandorinë Bizantine në betejën e Manzikertit në...

Arti Islam: Historia e artit Islam

Punoi: Skender Mustafi Duke marrë parasysh shtrirjen e shpejtë të territoreve Islame, ndeshjen me kulturat tjera tek popujt tjerë si dhe duke marrë parasysh kohën...

Arti Islam: Muzika

Ndër artet e Islamit, këndimi i Kur'anit është më i rëndësishmi dhe më qendrori. Ai është arti i shenjtë suprem i Islamit. Arti i...

Arti Islam: Përmbledhje

Punoi: Skender Mustafi Arti Islam filloi të zhvillohet me lindjen e besimit Islam, e që gjatë periudhës Emevite dhe Abasite 661-945 merr formën e vet...