Shpjegimi gjerman i politikës

Youtube Screenshot

Nga gjermanishtja përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi Djali kthehet nga shkolla dhe i thotë babait: Në shkollë, tani, kemi të drejtë civile. A mund të më shpjegosh çka është politika? Babai thotë: Mirë, dëgjo. Unë i sjellë paratë në shtëpi, unë jam kapitali. Nëna jote menaxhon paratë dhe i harxhon ato, ajo është qeveria. Gjyshi që jeton me ne kujdeset që gjithçka të ecin me drejtësi dhe në harmoni, është sindikata. Ana e cila ndihmon në mirëmbajtjen e shtëpisë, është klasa punëtore. Dhe për kë e bëjmë këtë? Për ty.…

Read More

me ngjyrë

Kur unë linda, isha i zi. Kur unë u rrita, isha zi. Kur unë kam të nxehtë, jam i zi. Kur unë kam të ftohtë, jam i zi. Kur unë jam i sëmurë, jam i zi. Kur unë vdes, jam i zi. Kur ti ke lindur, ke qenë rozë. Kur ti je rritur, ke qen i bardhë. Kur ti ke të nxehtë, skuqesh. Kur ti ke të ftohtë, mavijosesh. Kur ti vdes, kalon në të gjelbër. Dhe akoma ke fytyrë të më thuash me ngjyrë? ——- Autor: Kjo është një…

Read More

Kodi i plotë i jetës

Shkarko artikullin ne word Islami është religjion, por jo në domethënien perëndimore të religjionit. Konotacioni perëndimor i termit “religjion” është diç mes besimtarit dhe Zotit. Islami është besim që sistemon të gjitha aspektet e jetës në të dy nivelet, në atë individual dhe shoqërorë. Islami sistemon marrëdhëniet tuaja me Zotin, me veten tuaj, me fëmijët tuaj, me të afërmit tuaj, me fqinjët tuaj, me miqtë tuaj dhe me vëllezërit tjerë. Islami qartë cakton detyrat dhe të drejtat tuaja në të gjitha këto marrëdhënie. Islami themelon sistem të pastër të adhurimit,…

Read More

Muslimani ideal dhe komuniteti i tij

Shkroi: Dr. Muhammad Ali Al-Hashimi Marrë nga: Islaam.com Përkthyer nga: Skender Mustafi Muslimani: 1. Është i besueshëm; 2. Nuk mashtron as nuk godet pas shpine ; 3. Nuk është ziliqarë ; 4. Është i sinqertë ; 5. Mban premtimet ; 6. Ka sjellje të mirë ndaj të tjerëve dhe i trajton mirë; 7. Karakterizohet me druajtje ; 8. Është i butë ndaj njerëzve të tjerë; 9. Është i dhembshëm dhe i mëshirshëm ; 10. Është tolerant dhe falës; 11. Merret vesh lehtë në marrëdhëniet e tij të biznesit ; 12.…

Read More

Jusuf Islam (Ket Stivens): Si e pranova Islamin?

E gjitha që do të them është ajo që tanimë e dini, të konfirmoj atë që tanimë e dini, porosinë e të Dërguarit (Paqja qoftë mbi të) ashtu siç u dha nga Zoti – fenë e vërtetë. Si qenie njerëzore na u është dhënë vetëdije dhe detyrë që na ka vendosur në krye të krijimit. Njeriu është krijuar për të qenë zëvendës i Zotit mbi Tokë dhe është me rëndësi të kuptojmë obligimin të shpëtojmë veten nga të gjitha iluzionet dhe të përgatitemi për jetën tjetër. Secili që humb këtë…

Read More

Shkenca Islame: Rënia

Shkenca islame dhe numri i shkencëtarëve myslimanë besohet se ka filluar të bie që nga shekulli XII ose XIII. Besohej se pas shekullit XIII nga civilizimi islam akoma do të lindin shkencëtarë të rastit, por ata u bënë përjashtim e jo diçka e zakonshme. Disa dijetarë, sërish vënë në pikëpyetje “fotografinë” tradicionale të rënies, duke vënë në pah aktivitetet e vazhdueshme astronomike si shenjë të vazhdimit të traditës shkencore krijuese përtej shekullit XVI, nga të cilët puna e astronomit dhe shkencëtarit Ibn al-Shatir, (1304–1375), në Damask konsiderohet si shembulli më…

Read More