Pyetjet e Kumanovës!?!

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Autor: Skender Mustafi Ka raste si ky i Kumanovës kur grupet e njerëzve në përgjithësi dhe profesionistët në veçanti dalin mbi ujë si kungujt gjysmë të kalbur pjesa e mirë e të cilëve duket sipër. Vërtetë është për të ardhë keq që askush nga “analistët dhe të informuarit” edhe pas kësaj kohe nuk doli me një shtjellim të plotë të nismës së kësaj “dasme”. Ajo që është e qartë, në këtë rast, e që injorohet në tërësi gjatë analizave, është fakti se ndodhia e Kumanovës ishte e planifikuar dhe “herët…

Lexo më shumë

Nëse ti jam unë!

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë   Autor: Jusuf Zimeri Teksti: Kësaj radhe do të parashtroj një pyetje sipas logjikës së torollakut kur për herë të parë kishte dalë para pasqyrës dhe i mahnitur kishte parë veten. Ashtu i shtanguar ai që e shihte në pasqyrë ju dukë krejtësisht si vetja e tij, dhe pas një momenti duke belbëzuar e pyeti: – O ti, nëse ti je unë, atëherë kush jam unë???!!! Në analogji me këtë ngjarje po parashtroj një pyetje tjetër: – Nëse vajzat tona, motrat tona dalin në rrugë me 3/4 e trupit të…

Lexo më shumë

Ku janë muslimanët shqiptarë?

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Autor: Skender Mustafi Reagim në formë komenti tek BreziiRi.com tema: Lidhja e duarve, nën kërthizë, është sunnet. Esselamu Alejkum, kerkoj ndjesë që nga tema e “duarve” po kaloj tek tema e komentimit të tyre. Diskutimi rreth çështjes së lidhjes së duarve nga ata që falin namazin e edhe më shumë nga ata që sapo kan filluar të falin namazin e edhe nga ata që nuk e falin fare namazin është bërë një “problem delikat”. Muslimanët shqiptarë sikur të merreshin me punë serioze dhe të rrespektonin hadithet e ajetet bazë që…

Lexo më shumë

A është vera e ndaluar!?

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 1 minutë Një burrë erdhi tek Ijas Ibn Muaviu  dhe biseduan: Burri: Cili është vendimi rreth verës në Islam? Gjykatësi: Është Haram (e ndaluar). Burri : Po uji? Gjykatësi: Është Hallall (e lejuar). Burri: Po rrushi dhe hurmja? Gjykatësi: Po edhe këto janë hallall. Burri : Përse të gjitha nga këto përmbajtje janë të lejuara, por kur i bashkon bëhen të ndaluara? Gjykatësi shikoi në njeriun dhe tha: Nëse të godas me një grusht dhe , a mendon se do të lëndon”. Burri : Nuk do të më lëndonte. Gjykatësi: Si thua…

Lexo më shumë

Përgjigjet e shpejta të imam Shafiut

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 3 minuta Një grup dijetarësh ishin xhelozë ndaj imam Shafiut. Menduan një ditë t’i bëjnë një kurth me disa pyetje në lëmin e fikut, madje në prezencë të emirëve dhe kalifit Er-Reshid. Pyetja e parë: – Çfarë mendimi ke nëse një njeri ka therur një dele në shtëpi, më pas ka dalë nga shtëpia për një nevojë dhe pasi është kthyer u ka thënë familjarëve: – Hani ju nga delja, kurse për mua është e ndaluar. – Ai u përgjigj: Ky njeri ka qenë idhujtar, e ka prerë delen në emër të…

Lexo më shumë

Ebu Hanifja dhe Ebu Jusufi

Koha nevojshme për ta lexuar shkrimin, rreth 2 minuta Një herë gjersa Ebu Jusufi, nxënësi Ebu Hanifes, ishte i sëmur, Ebu Hanifja duke u frikësuar se mos i ndodhte diçka, disa shokëve të tij u kishte thënë i brengosur: Nëse humbim këtë djalosh, vështir se mund ti gjendet shoku për dituri! Allahu xh.sh bëri që Ebu Jusufi të shërohej shpejt dhe duke e ditur se ç’kishte deklaruar mësuesi i tij për të, filloi të mburrej e të krenohej deri në at masë, saqë filloi të mos merrte pjesë në ligjëratat e mësuesit të vet, por organizoi vetë grupe (studimore)…

Lexo më shumë