Gomari dhe ujku

Një herë ujku shkoi në lëndinë dhe gjeti një gomar duke kullotur. Iu afrua gomarit dhe deshi t’i sulej e ta hajë. Gomari e ndjeu rrezikun dhe e luti ujkun. Aman, – i tha ujkut, – mos më ha, se unë di ku ka mish shumë më të mirë. Unë di një vend ku një tufë delesh të majme  kullosin dhe mund të të shpie atje që të hash e të ngopesh mish. Ujku u mendua shpejt. Goja i rrodhi lëng për mish deleje dhe i tha: Mirë pra, më…

Read More

Bindja e fëmijës

Një natë Ebu Jezid el-Bistami u ngrit të falë namaz nate, por papritmas e sheh të birin e tij pranë. Meqë djali i tij ishte i vogël, kurse nata e ftohtë dhe pagjumësia e vështirë, i tha: O bir, bjer flejë se nata është e gjatë! – Po ti pse u ngrite të falesh?, pyeti djali. – Bir, mua më duhet të ngrihem, ngase kështu ka urdhëruar Allahu xh.sh. – Kam mbajtur mend një ajet ku Allahu xh.sh., thotë: “Zoti yt e di se ti dhe një grup i atyre…

Read More

Dhëndri trim

Djaloshi po flinte qetë e pa brenga, kishte lënë shpatën me një anë pa fije frike. Aty kaluan vëllezërit, familje trimash, dhe kur panë atë duke fjetur vendosën të e tallin, por kur u ofruan afër vunë re gravurën në shpatë: “Shtatë shpirtra me një të rënë.”. Sa u shqetësuan aq edhe u gëzuan, kishin një motër dhe u duhej një trim në krah të tyre. Pasi e zgjuan dhe ai dëshmoi me gojë të vetë se vërtetë kishte marr shtatë shpirtra me një të rënë ata vendosën të i…

Read More

Selmani dhe aeroplani

Shkarko tregimin në “Word” Mixha Feta i malësisë së  Gjilanit, shumë djem, e njëri ndër ta edhe Selmani, më i vogli nga të gjithë. Në kohën kur osmanët janë larguar nga Ballkani, nga kushtet e vështira Selmani largohet dhe shkon në Amerikë. Diku mes Luftës së Parë Botërore dhe asaj të Dytë, Selmani dëgjon se do të bëhet edhe një luftë dhe kthehet në shtëpi për të parë familjen e tij. Aso kohe kur kthehet Selmani, kur shumica e burrave nuk kishin qenë më larg se qyteti më i afërt,…

Read More

Përgjigjet e shpejta të imam Shafiut

Një grup dijetarësh ishin xhelozë ndaj imam Shafiut. Menduan një ditë t’i bëjnë një kurth me disa pyetje në lëmin e fikut, madje në prezencë të emirëve dhe kalifit Er-Reshid. Pyetja e parë: – Çfarë mendimi ke nëse një njeri ka therur një dele në shtëpi, më pas ka dalë nga shtëpia për një nevojë dhe pasi është kthyer u ka thënë familjarëve: – Hani ju nga delja, kurse për mua është e ndaluar. – Ai u përgjigj: Ky njeri ka qenë idhujtar, e ka prerë delen në emër të…

Read More

Ebu Hanifja dhe Ebu Jusufi

Një herë gjersa Ebu Jusufi, nxënësi Ebu Hanifes, ishte i sëmur, Ebu Hanifja duke u frikësuar se mos i ndodhte diçka, disa shokëve të tij u kishte thënë i brengosur: Nëse humbim këtë djalosh, vështir se mund ti gjendet shoku për dituri! Allahu xh.sh bëri që Ebu Jusufi të shërohej shpejt dhe duke e ditur se ç’kishte deklaruar mësuesi i tij për të, filloi të mburrej e të krenohej deri në at masë, saqë filloi të mos merrte pjesë në ligjëratat e mësuesit të vet, por organizoi vetë grupe (studimore)…

Read More