10 softuerë falas si zëvendësim për Microsoft Office

Përgatiti: Skender Mustafi Siç e dimë paketa e softuerëve për zyra ofruar nga Microsoft që njihet si Microsoft Office është paketë me pagesë. Një paketë e tillë, në internet nuk mund të gjendet e njëjtë, por softuerët bazë dhe më të rëndësishëm për veprimtarinë e përditshme siç janë Word, PowerPoint, Excel, janë të programuara nga kompani e grupe të ndryshme programuesish dhe ofrohen falas qoftë si aplikacione të cilat mund të instalohen në kompjuter, gjithashtu edhe si aplikacione të cilat mund të i shfrytëzoni në “Re” (Cloud Computin).  Lista e radhitur…

Read More

MS Word shtesa dhe shabllone

Përgatiti: Skender Mustafi Fillimisht publikuar më 18 Shkurt 2011 Përmirësuar më 27 Korrik 2013 MS Word lehtëson përpunimin e dokumenteve për qëllime të ndryshme. Lehtësues është edhe fakti se shumë entuziastë profesionistë të drejtimeve të ndryshme kanë krijuar dhe shpërndajnë shabllone të gatshme të cilat drejtpërdrejtë ose me ndryshime të vogla mund të përdoren për qëllimet tona. Më poshtë do të radhisim disa faqe të cilat ofrojnë koleksion shtesash dhe shabllonesh falas.

Read More

Google Drive drejt mposhtjes së DropBox-it

Përgatiti: Skender Mustafi Unë tanimë gjatë kohë jam me Google qoftë përmes postës elektronike Gmail, përmes hartës, kalendarit, sistemit të marketingut AdWords e përmes veprimit me dokumente drejtpërdrejtë në internet. Deri më tani kam shfrytëzuar program shtesë të punuar nga pala e tretë për të shfrytëzuar hapësirën e ofruar nga Google për shpërndarjen e dokumenteve, madje kam shfrytëzuar intensivisht edhe DropBox për shkak të hapësirës së mirë, 2BG + 500MB për çdo mik, por tani kjo angari mori fund.

Read More

Zvogëlimi i madhësisë së PDF dokumenteve

Përgatiti: Skender Mustafi Shumica e postave elektronike si dhe format e aplikimit për punë në internet nuk pranojnë dokument për ngarkim më të madh se 2.5 mb. PDF dokumentet shpesh, për shkak të përmbajtjes së fotove, kalojnë këtë madhësi. Ekzistojnë disa mundësi për të realizuar zvogëlimin madhësinë e PDF dokumenteve gjatë realizimit të aktiviteteve të ndryshme. Më poshtë po paraqes disa nga ato. Nëse dëshironi të konvertoni Word dokument në PDF atëherë mund të e bëni duke e ruajtur atë në PDF (pra duke kaluar tek File –> Save As…

Read More

5 truqe për veprim të lehtë dhe të shpejtë në Word

Ne jemi të dhënë pas përdorimit të miut gjatë punës me kompjuter. Shpesh edhe ndryshimet tek kompjuterët e ri, si mundësitë me “touch screeen” (taç skrin), fillimisht nuk na duken të pranueshme dhe ndihmëse, megjithatë ato janë për të lehtësuar punën tonë. Në këtë artikull ne do të kthehemi prapa, tek baza, në përdorimin e tastierës për lehtësimin e punës tonë me Word. Më poshtë kemi paraqitur pesë grupe veprimesh ku mund të përdoret tastiera për të vepruar më shpejtë dhe efikas.

Read More

AbiWord

AbiWord është program kompjuterik i cili në aspektin funksional mund të zëvendësoj programin MS Word nga MS Office ose programin Writer nga OfficeOrg. Programi kohëve të fundit gjithnjë e më shumë po arrin popullaritet shkaku i përcjelljes së ndryshimeve nga programet e mësipërme dhe përputhshmëria e dokumenteve të krijuara nga MS Word ose Writer me AbiWord dhe anasjelltas. Programi është falas. Multi platformik AbiWord është funksional në disa sisteme operative si në Windows, Linux, QNX, FreeBSD ose Solaris. Të gjitha karakteristikat e programit janë të përshtatshme dhe funksionale me sistemin…

Read More