20+ programe falas dhe me kod të hapur

Autor: Skender Mustafi
shkruar më 01. 10.10.2011
freskuar 23.10.2019

Nëse nuk merremi në mënyrë profesionale dhe intensive me realizimin e projekteve të mëdha, atëherë përse të paguajmë, madje edhe shtrenjtë për softuerë nga  Microsoft, Adobe, Autodesk etj.?

Falë punës së vullnetarëve të shumtë, thuajse gjithnjë mund të gjejmë alternativa për softuerët e njohur si Office, Photoshop, Acrobat, etj.

Më poshtë kemi përzgjedhur softuerët më të pëlqyer dhe të mirëvlerësuar për Windows, Mac ose Linux, të vitit 2019, të cilët janë falas dhe me kod të hapur.

Softuerët e tillë jo vetëm që mund të shfrytëzohen si të tilla, por edhe mund të ndryshohen dhe përshtaten nga ana e atyre të cilët njohin gjuhët përkatëse të programimit të tyre.

1. LibreOffice

Softuer Zyrje: Windows, Mac dhe Linux

Një paket i madh i mjeteve për përpunimin e Word dokumenteve dhe fletave tjera. Program falas për zëvendësim të Microsoft Word. Gjithashtu për formatin e njëjtë mbështet edhe llojin e formatit OpenDocument.

Shkarko

2. Krita

Foto Përpunues: Windows, Mac dhe Linux

Për përpunuesit e fotove, Krita është befasia më e madhe në internet, sepse është falas në internet madje me kod të hapur. Softueri është i përshtatshëm jo vetëm për fillestarët, por edhe përpunuesit profesional të fotove. Mënyra e përpunimit të fotove bëhet në të njëjtën logjikë sikur Photoshop dhe ka mundësi të veprimit në thellësi.

Shkarko

3. Notepad++

Redaktues Teksti: Windows

Është përpunuesi im i preferuar i teksteve. Të gjithë programuesit profesionistë e njohin këtë softuer. Është i pasur me mundësi, i thjeshtë për përdorim dhe mbështetë shumë gjuhë kodimi. Softueri madje mundëson hapjen e dokumenteve njëherësh duke i organizuar ato nëpër fletë. Së fundi, kërkimi i kodit të caktuar mund të bëhet jo vetëm në fletën e punës, por në të gjitha fletët e hapura.

Shkarko

4. TestDisk

Softuer Ndihmës: Windows, Mac dhe Linux

Kthimi i të dokumenteve të humbura mund të jet i dhimbshëm e me stres dhe asnjëherë nuk bëhet i lehtë. TestDisk është po i njëjti softuer efikas e i dashur sikur para njëzet vitesh kur u paraqit për herë të parë. Funksionon në mënyrë superiore. PhotoRec është softuer i ngjashëm, por vetëm në rikthimin e fotove dhe materialeve të ngjashme multimediale. Që të dy softuerët funksionojnë nga ‘comand-line interface’ e që mund të jenë të pakëndshëm për ata të cilët më shumë pëlqejnë softuer me pamje standarde. Sidoqoftë, sapo të mësoni cilat komanda cilët funksione kryejnë, do t’i dashuroni këta softuerë.

Shkarko

5. GIMP

Përpunues Fotosh: Windows, Mac dhe Linux

Akoma një ndër softuerët më të denjë për të konkurruar Photoshop edhe pas gjithë këtyre viteve të një zhvillimi falas. Gjithçka në një nivel profesional. Madje në vitin 2018 GIMP u freskua me një pamje të re ku ikonat u përshtatën për ekrane me kualitet modern.

Shkarko

6. Dia

Zhvillues Grafikësh: Windows, Mac, dhe Linux

Tanimë kanë kaluar pesë vite që nga paraqitja e parë dhe Dia është bërë zëvendësues i denjë i Microsoft Visio në realizimin e diagrameve. Ky softuer për realizimin e diagrameve është i pasur me forma të ndryshme bazë të cilat u mundësojnë të gjitha llojet e diagrameve dhe arkitekturave të ndryshme.

Shkarko

7. nginx

Server-Softuer: Windows, Mac, dhe Linux

nginx [engine x] është një HTTP dhe ‘reverse proxy server’,  proxy server për postë elektronike, dhe TCP/UDP proxy server i përgjithshëm. Zhvilluesit kanë shpenzuar kohë të mjaftueshme në zhvillimin e Nginx duke e bërë një softuer modern për serverë. Është i lehtë për konfigurim dhe funksionon më mirë seç mendohet. Duke parë mënyrën se si menaxhon proceset e punës mund të kuptohet se mund të trajtojë numër të madh lidhjesh me një shpejtësi konstante. Softueri akoma mbetet prapa Apache sa i përket mbështetjes, por gjithnjë më shumë përdorues kalojnë në shfrytëzimin e tij.

Shkarko

8. Audicity

Audio Redaktues: Windows, OS X dhe Linux

Audicity është redaktues me kod të hapur i audio skedave digjitale dhe aplikacion për regjistrimin e zërit në kompjuter. Karakteristikë kryesore është regjistrimi i zërit nga burime të ndryshme, përpunimi i të gjitha llojeve të audio skedave, normalizimin e skedave, etj.

Shkarko

9. BRL-CAD

Dizajn Kompjuterik (CAD): Windows, OS X dhe Linux

BRL-CAD është një sistem i fuqishëm i modelimit i cili funksionon nëpër platforma të ndryshme. Ky softuer përfshinë redaktimin e gjeometrisë ndërvepruese, gjurmimin me rreze të lartë të performancës dhe analizën gjeometrike, një suitë e reperit të analizës së performancës së sistemit, bibliotekat e gjeometrisë për zhvilluesit e aplikacioneve, dhe më shumë se 30 vjet të zhvillimit aktiv.

Shkarko

10. Inkscape

Softuer Vektorial: Windows, OS X dhe GNU/Linux

Inkscape është softuer për realizimin e grafikëve dhe vizatimeve vektoriale me karakteristika profesionale (shënues, klone, përzierje alfa, etj.) për dizajnuesit grafikë.or graphic designers. Uebfaqja e Inkscape gjithashtu përmban një galeri të artit të hapur që mund të përdorni për vizatimet tuaja.

Shkarko

11. OpenOffice

Byro Softuer: Windows, OS X dhe Linux

Apache OpenOffice është ndër zëvendësuesit kompetent për MS Office edhe atë falas dhe me kod të hapur. Paketa përmban softuerë: Writer (procesues fjalësh), Calc (kalkulim tabular), Impress (prezantime), Draw (grafikë), Math (barazime matematikore) dhe Base (bazë të dhënash). Madje, mund të hapë, lexojë dhe përpunojë të gjitha llojet e skedave të MS Office.

Shkarko

12. Blender

Softuer Grafik 3D: Windows, OS X dhe  Linux

Softuerët për animacion në 3D mund të jetë shumë i shtrenjtë për joprofesionistët ose studentët. Blender është falas dhe është shfrytëzuar për të krijuar filma edhe me gjatësi të plotë. Njihet për renditje fotorealiste, modelim të shpejtë, materiale realiste, manipulim të shpejtë, skulpturë, veglat e animacionit, kompozitor të plotë dhe shumë mundësi tjera.

Shkarko

13. OpenShot

Video Redaktues: Windows, OS X dhe GNU/Linux

Është fitues çmimi si një softuer i mirë për redaktimin e video skedave. Softueri është dizajnuar për të qenë i lehtë për përdorim, i lehtë për tu mësuar dhe i fuqishëm në redaktim të video skedave. OpenShot është konkurrent i denjë i shumë redaktuesve të video skedave me pagesë e për profesionistë.

Shkarko

14. Shotcut

Video Redaktues: Windows, OS X dhe GNU/Linux

Shotcut është një redaktues i videove me kod të hapur, e që funksionon në platformat Windows, Mac dhe Linux. Karakteristikat kryesore përfshijnë mbështetjen për një gamë të gjerë të formateve; nuk kërkohet importi që do të thotë redaktim i afatit kohor; Mbështetje për Design Blackmagic për monitorimin e hyrjeve dhe vrojtimit; dhe mbështetje rezolucioni në 4k.

Shkarko

15. KeePass

Ruajtës Fjalëkalimesh: Windows, OS X dhe Linux

KeePass është softuer me kod të hapur i cili ju ndihmon të menaxhoni me siguri fjalëkalimet tuaja. Ju mund t’i vendosni të gjitha fjalëkalimet tuaja në një bazë të dhënash, e cila është e kyçur me një çelës master ose një skedar kyç. Kështu që duhet të mbani mend vetëm një fjalëkalim të vetëm master ose të zgjidhni skedarin kryesor për të zhbllokuar tërë bazën e të dhënave. Baza e të dhënave kriptohet duke përdorur algoritmet më të mira dhe më të sigurta të kriptimit të njohura aktualisht (AES dhe Twofish).

Shkarko

16. Miro

Audio & Video Lexues: Windows, OSX dhe Linux

Softueri ka pamje të mrekullueshme. Luan të gjitha llojet e video formateve. Ndër funksionet më të rëndësishme që ka, janë: sinkronizimi dhe konvertimi për Android dhe Kindle Fire, blerja e muzikës që përbrenda softuerit, shkarkimi dhe luajtja e thuajse të gjitha formateve të audio dhe video skedave, konvertimi i video skedave,  shpërndarja e skedave në rrjet, shkarkimi i shpejtë me torrent, komuniteti Mira ofron ndihmë për çfarëdo shqetësimi, etj.

Shkarko

17. ClamWin

Antivirus: Windows

ClamWin është antivirus falas i cili është instaluar nga më shumë se 600’000 përdorues nga e gjithë bota. Ka kod të hapur dhe vije me një paketë të lehtë për instalim. Ju mund të e shkarkoni nga faqja zyrtare dhe të e shfrytëzoni tërësisht falas. Në mënyrë automatike dhe të rregullut shkarkon dhe instalon bazën e viruseve. Me lehtësi mund të shtohet në shfletues të internetit dhe në Microsoft Outlook në mënyrë që të kontrollojë postat tuaja. Është zgjedhja më e mirë me kod të hapur dhe falas në krahasim me Kaspersky Anti-Virus dhe McAfee AntiVirus Plus

Shkarko

18. 7-zip

Softuer Arkivues: Windows, OS X dhe Linux

WinZip jo vetëm që është me kod të hapur e falas, por edhe ofron ngjeshje më të mirë se WinZip ose WinRar. Softueri ofron mundësinë e ngjeshjes së skedave në formatet e njohura si zip e rar, por edhe gjithashtu në formatin 7-zip i cili ofron ngjeshje më të mirë se të tjerët.

Shkarko

19. Psiphon

VPN Softuer: Windows dhe Android

Psiphon është softuer për VPN (virtual private network – rrjet virtual privat).

Ofrohet nga Psiphon Inc. megjithatë është falas dhe me kod të hapur. Është aplikacion i mrekullueshëm dhe preferohet më shumë në krahasim me mundësitë tjera falas. Psiphon shfrytëzon PN, SSH dhe HTTP PRoxy.

Shkarko

20. Natron

Softuer për kompozim dhe video redaktues: Windows, OS X dhe Linux

Natron është një kompozitor i fuqishëm digjital që mund të përballojë nevojat tuaja 2D / 2.5D. Formatet e tij të forta të skedarëve OIIO dhe arkitekturës OpenFX janë ato që e bëjnë Natron kompozitorin më fleksibel me burim të hapur për komunitetin e efekteve vizuale. Ndërfaqet e tij dhe në funksion janë të njëjta në të gjitha platformat si MacOS, Linux dhe Windows. Natron ka një mjet të fuqishëm lidhës, roto / rotopaint, ndjekës 2D që janë elementet kryesore për të projektin aktual të prodhimit të filmit që kërkon efekte vizuale.

Shkarko

21. Clonezilla

Restaurim & Rikuperim: Windows dhe Linux

Kur bëhet fjalë për kopjimin dhe restaurimin e të dhënave, Clonezilla është zgjidhja më e mirë falas dhe me kod të hapur për ju. Softueri ju lejon të kopjoni dhe rikuperoni sistemin tuaj nëse duhet të nxirret nga një virus ose nga një përplasje e hard-drive. Për më shumë, Clonezilla ju ndihmon të bëni vendosjen e sistemit, krijim të paketës së plotë të të dhënave dhe rikuperim. Tre lloje të Clonezilla janë në dispozicion, Clonezilla live, serveri Clonezilla lite dhe Clonezilla SE (botimi i serverit). Clonezilla Live është i përshtatshëm për rezervimin e vetëm të makinerive dhe rivendosjen e tij. Ndërsa serveri Clonezilla lite ose SE është për vendosje masive, ai mund të klonojë kompjuterë të shumëfishtë (40 plus!) njëkohësisht. Clonezilla kursen dhe rikthen vetëm blloqet e përdorura në hard-disk. Kjo rrit efikasitetin e klonit. Me disa pajisje të nivelit të lartë në një grumbull me 42 nyje, u raportua rivendosja e multicast me një normë prej 8 GB / min.

Shkarko

22. HandBrake

Video Konvertues: Windows, OS X dhe Linux

HandBrake është softueri i përkryer për të konvertuar skedarët e thuajse cilitdo lloj të video materialeve. Mbështetë një numër të madh të kodekseve. Një nga karakteristikat e mrekullueshme të HandBrake është konvertimi i videove për të zvogëluar madhësinë e skedë pa humbur aspak kualitetin e videos.

Shkarko

23. GNU Octave

Matekatikë: Windows, OS X dhe Linux

Octave është softueri më i mirë me kod të hapur për nevoja arsimimi në fushën e matematikës. Ofron një hapësirë interaktive me një sintaksë të fortë dhe mjete vizualizimi. Projektet të zhvilluata me Octave janë të përputhshme edhe me Matlab. Për më shumë, Octave ka mjete të gjera për zgjidhjen e problemeve të zakonshme numerike lineare të algjebër, gjetjen e rrënjëve të ekuacioneve jolineare, integrimin e funksioneve të zakonshme, manipulimin e polinomeve dhe integrimin e ekuacioneve të zakonshme diferenciale dhe diferenciale-algjebrike. Është lehtësisht i shtrirë dhe i personalizueshëm përmes funksioneve të përcaktuara nga përdoruesi, të shkruara në gjuhën e vetë Octave, ose duke përdorur module të ngarkuara dinamike, të shkruara në C ++, C, Fortran ose gjuhë të tjera.

Shkarko

24. BleachBit

Mjet Pastrues: Category: Windows dhe Linux

BleachBit ruan privatësinë tuaj dhe pastron diskun. Pastron të dhënat e përkohshme, historinë e shfrytëzimit të internetit, grisë cookies dhe logs dhe pastron gjithë mbeturinat për të cilat as që e dini se i keni në kompjuterin tuaj.

Shkarko

25. Mozilla Thunderbird

Lexues Post Elektronike:  Windows, OS X dhe Linux

Thunderbird është një postë elektronike me kod të hapur, lexon lajme në internet, ofron hapësirë për bisedë dhe ka klient për kalendar. Është i thjeshtë për tu instaluar dhe rregulluar. Një nga parimet thelbësore të Thunderbird është përdorimi dhe promovimi i standardeve të hapura – ky përqendrim është një refuzim i botës së platformave dhe shërbimeve të mbyllura që nuk mund të komunikojnë me njëri-tjetrin.

Shkarko

26. VLC

Video Lexues: Windows, OS X, Linux, Android, iOS, Windows Phone

VLC është një video lexues dhe kornizë multimediale që funksionon në ndër-platforma dhe është me kod të hapur. VLC luan thuajse të gjitha llojet e video skedave si protokollet, DVD, CD audio, VCD dhe protokolle të ndryshme të paraqitjes në internet.

Shkarko

27. Filezilla

FTP Softuer: Windows, OS X dhe Linux

FileZilla® është zgjidhja falas për FTP. Klienti FileZilla jo vetëm që mbështet FTP, por edhe FTP mbi TLS (FTPS) dhe SFTP. Është softuer me kod të hapur të shpërndarë falas nën kushtet e licencës së përgjithshme publike të GNU. Ekziston edhe versioni FileZilla Server e që është një server me kod të hapur falas  për FTP dhe FTPS Server. Mbështetja është e disponueshme përmes forumeve, wiki-ve dhe gjurmuesve të kërkesave për të meta dhe karakteristika.

Shkarko

28. PeaZip

Softuer Arkivues: Windows dhe Linux

PearZip është shërbim falas për arkivim të skedarëve. Bën gjithashtu dhe ç’paketimin e arkivave RAR, TAR dhe ZIP. Është një program arkivues pa skedar, i bazuar në teknologjitë me burim të hapur të projekteve 7-Zip, p7zip, FreeArc, PAQ dhe PEA. Alternativa ndër-platformë, me karakteristika të plota, por miqësore për përdoruesit e WinRar, WinZip dhe aplikacioneve të ngjashme të menaxherit për qëllime të përgjithshme, hapni dhe nxirrni 180 formate arkivi: 001, 7Z, ACE (*), ARC, ARJ, BZ2, CAB, DMG, GZ, ISO, LHA, PAQ, PEA, RAR, TAR, UDF, WIM, XZ, ZIP ZIPX etj.

Shkarko

Komentet nga Facebook:

Po këto i keni lexuar?

2 Thoughts to “20+ programe falas dhe me kod të hapur”

Komentoni