60+ Thënie mbi agjërimin

Përgatiti: Skender Mustafi

Ju është urdhëruar agjërimi, ashtu si u ishte urdhëruar atyre para jush, që të mund të ruheni nga të këqijat. (Kur’an 2:183)

Agjërimi është mburojë (nga epshet dhe zjarri), prandaj kur të agjërojë ndokush le të mos flasë fjalë të ndyta dhe mos ta ngre zërin, e nëse dikush e ngacmon apo e sulmon, le të thotë: Unë agjëroj, unë agjëroj! – Muhammed Mustafa (përcjellë nga Buhariu)

Kur të agjërosh, le të agjërojë edhe dëgjimi yt dhe shikimi yt, dhe gjuha jote le të jetë larg gënjeshtrës dhe mëkatit. Dinjiteti dhe qetësia le të vërehen qartë tek ti. Dhe mos lejo që ditët me agjërim të jenë të ngjashme me ditët kur, thjeshtë, nuk agjëron. – Muhammed Mustafa (përcjellë nga Xhabir ibn Abdullah)

Ja, ju agjëroni për grindje dhe mosmarrëveshje dhe për të goditur pabesisht me grusht. Duke agjëruar ashtu si bëni sot, nuk bëni që zëri juaj të dëgjohet lart. (Bibël 58:4)

Ai që e rras kokën thellë në strajcën plot me ushqim, nuk mund të shpresojë të shohë botën e padukshme. – Al-Ghazali

Agjërimi është parimi i parë i mjekësisë; agjëro dhe shiko forcën e shpirtit të zbulojë veten. – Rumi

Agjërimi është në thelb vetëm një masë shëndetësore. – Gustave Flaubert

Mjekësia më e mirë është pushimi dhe agjërimi. – Benjamin Franklin

Filozofia e agjërimit na bën thirrje të njohim veten, të zotërojmë veten dhe të disiplinojmë veten më mirë për të çliruar veten. Të agjërosh është të identifikojmë varësitë tona dhe të çlirohemi nga ato. – Tariq Ramadan

Agjërimi është një gjë e mahnitshme. U jep njerëzve zemër dhe shpirt. – Rumi

Kur barku është plotë është lehtë të flasësh mbi agjërimin. – St. Jerome

Agjërimi konfirmon varësinë tonë të plotë nga Zoti duke gjetur tek Ai një burim të mbështetjes përtej ushqimit. – Dallas Willard

Agjërimi është ilaçi më i madh – mjeku përbrenda. – Paracelsus

Agjërimi pastron shpirtin, ngre mendjen, i nënshtrohet mishit të shpirtit, e bën zemrën të qetë dhe të përulur, shpërndan retë e marrëzisë, shuan zjarrin e epshit dhe ndez dritën e vërtetë të dëlirësisë. – Saint Augustine

Feja ime më mëson se sa herë që ka shqetësime të cilat nuk mund të heqësh, njeriu duhet të agjërojë dhe të lutet. – Mahatma Gandhi

Agjërimi nuk është vetëm një disiplinë fizike; mund të jetë një festë shpirtërore. – Jentezen Franklin

Nëse dëshiron ta njohësh fenë e një njeriu, mos shiko se sa lutet dhe agjëron, përkundrazi, shiko se si i trajton njerëzit. – Ja’far al-Sadiq

Agjërimi verbon trupin në mënyrë që të hapë sytë e shpirtit tonë.  – Rumi

Drita e botës do të ndriçojë brenda teje kur agjëron dhe pastron veten. – Mahatma Gandhi

Qëllimi i agjërimit është që të lirojmë në një farë mase lidhjet që na lidhin me botën e gjërave materiale dhe rrethinën tonë në tërësi, në mënyrë që të përqendrojmë të gjitha fuqitë tona shpirtërore në gjërat e papara dhe të përjetshme. – Ole Hallesby

Njeriu që nuk agjëron kurrë nuk është më në rrugën drejt parajsës sesa njeriu që nuk lutet kurrë. – John Wesley

Agjërimi i trupit është ushqim për shpirtin. – Saint John Chrysostom

Agjërimi të vetëbesim të dish se shpirti yt mund të zotërojë oreksin. . . dhe ndihmon të mbrohesh kundër zakoneve të pakontrolluara të mëvonshme të dëshirave dhe brejtjes. – Russell M. Nelson

Qëllimi i agjërimit është uniteti i brendshëm. – Thomas Merton

Një uri e vogël me të vërtetë mund të bëjë më shumë për njeriun e sëmurë mesatar sesa ilaçet dhe mjekët më të mirë. – Mark Twain

Disiplina e agjërimit ju largon nga rutina e botës.- Jentezen Franklin

Secili ka një mjek në vete; duhet vetëm ta ndihmojmë në punën e vetë. Forca natyrore shëruese përbrenda secilit prej nesh është forca më e madhe për t’u bërë mirë. Ushqimi ynë duhet të jetë ilaçi ynë. Ilaçi ynë duhet të jetë ushqimi ynë. Por të hash kur je sëmurë, do të thotë të ushqesh sëmundjen tënde. – Hippocrates

Agjërimi është ilaç. – Saint John Chrysostom

Unë besoj se nuk ka lutje pa agjërim dhe nuk ka agjërim të vërtetë pa lutje. – Mahatma Gandhi

Ai i cili varë shportën e bukës lartë, zgjatë jetën e vetë. – Gerhard Uhlenbruck

Agjërimi është ajo që u përgatit për një vajosje të re. – Jentezen Franklin

Agjërimi është me të vërtetë një burim i fshehtë i fuqisë. – Jentezen Franklin

Çfarë janë sytë për botën e jashtme, agjërimet janë për të brendshmen. – Mahatma Gandhi

Lutjet dhe agjërimet tona kanë më pak dobi, përveç nëse ndihmohen nga lëmosha. – Cyprian

Agjërimet dhe vigjiljet pa një objekt të veçantë në pikëpamje janë kohë për të humbur. – David Livingstone

Ne kemi shumë më tepër për të mësuar rreth agjërimit. – Dennis Bruemmer, MD, PhD

Kuzhina e trupit errëson jetën e të dashuruarve. Agjërimi erdhi për t’i ndriçuar ato. – Rumi

Agjërimi, para së gjithash, është një ushtrim për identifikimin dhe administrimin e fatkeqësive në të gjitha format e tij. Me besim, në ndërgjegje të plotë, agjërimi i thërret gratë dhe burrat në një shkallë shtesë të vetëdijes. – Tariq Ramadan

Në vend që të shohim jashtë vetes dhe të llogarisim armiqtë e mundshëm, agjërimi na thërret që ta kthejmë shikimin tonë brenda dhe të marrim masën e sfidës sonë më të madhe: vetja, egoja, në sytë tanë dhe siç na shohin të tjerët. – Tariq Ramadan

Agjërimi shëron sëmundjet, thahet humori trupor, i vë demonët në fluturim, shpëton nga mendimet e papastra, e bën mendjen më të pastër dhe zemrën më të pastër, trupin e shenjtëruar dhe ngre njeriun në fronin e Zotit. – Athenaeus

Agjërimi, për mirëmbajtjen dhe qëndrueshmërinë e sinqeritetit tuaj. – Fatimeja e bija e Muhaedit a.s.

Ekziston një ëmbëlsi e paparë në zbrazëtinë e stomakut. Ne jemi lute. Kur kutia e zërit është e mbushur, asnjë muzikë nuk mund të dalë. Kur truri dhe barku digjen nga agjërimi, çdo moment një këngë e re ngrihet nga zjarri. Mjegullat e qarta dhe një gjallëri e re ju bën të rritni hapat para jush. . . – Rumi

Agjërimi periodik mund të ndihmojë në pastrimin e mendjes dhe forcimin e trupit dhe shpirtit. – Erza Taft Benson

Një herë iu nënshtrova zadit të agjërimit dhe kalova gjashtë ditë e netë pa ngrënë. Nuk ishte e vështirë. Unë isha më pak i uritur në fund të ditës së gjashtë sesa isha në fund të ditës së dytë. – Dale Carnegie

Takva nuk është të luturit gjithë natën dhe të agjëruarit gjithë ditën, por por përkundrazi është përmbajtja urdhrave të Allahut dhe qëndrimi larg ndalimeve të Tij. – Omer ibn Hattabi

Ti e trajnon zemrën të kontrollojë trupin. Kjo është ajo që bënë kur agjëron. – Nouman Ali Khan

Mos u mashtro nga lutjet dhe agjërimi i personit. Shih sinqeritetin dhe urtësinë. – Omer ibn Hattab

Agjërimi të mbanë të djeshëm tek shpirti i Tij, duke të mundësuar të jetosh i shenjtë. – Jentezen Franklin

Përmes agjërimit… kam gjetur shëndetin e përkryer, një gjendje të re të ekzistencës, ndjenjën e pastërtisë dhe lumturisë, diçka të panjohur për njerëzit. –   Upton Sinclair

Agjërimi të shkëputë nga kjo botë. Lutja të lidhë me botën tjetër. – Fulton J. Sheen

Mos e lë këtë Ramazan të jetë vetëm një festë ritualesh. Mos mbaro së lexuari të Kur’anit pa të transformuar ty.” – Yasmin Mogahed

Unë agjëroj për një efikasitet më të madh fizik dhe mendor – Platoni

Çdo person ka një zekat (për të paguar) dhe zekati i trupit është duke agjëruar. – ibën Maxha

Duke agjëruar, trupi mëson t’i bindet shpirtit; duke u lutur shpirti mëson të urdhërojë trupin. – William Secker

Agjërimi ndihmon në kultivimin e asaj urie shpirtërore duke detyruar çështjen e urisë dhe duke na bërë të pyesim nëse vërtet bëjmë uri për Zotin. – John Piper

Agjërimi është një ofertë e zbrazëtisë për të treguar se ku mund të gjendet plotësia. Është një sakrificë e nevojës dhe e urisë. – John Piper

Mjegulla pastrohet dhe një energji e re ju bën të bëni hapat përpara jush…. – Rumi

Agjërimi sot e bënë ushqimin të mirë nesër. – proverb gjerman

Ai që ha derisa të sëmuret, duhet të agjërojë derisa të shërohet.  – proverb anglez

Për të zgjatur jetën tuaj, pakësoni ushqimet tuaja. Benxhamin Frenklin

Agjërimi është ilaçi më i madh, mjeku përbrenda. – Paracelsiusi

Sa herë që harroj të festoj, agjëroj në mënyrë që të përkujtohem. – Wendy Speake

Agjërimi është një disiplinë që duhet të jetë një zakon i shenjtë. – Gary Rohrmayer

Pastroni, Pastroni. Pastroni shpirtin tuaj të shenjtë. – Lailah Gifty Akita

Praktika në uri e bën agjërimin më të lehtë. – Julie Orringer

I ngopuri lavdëron agjërimin. – proverb gjerman

Shpirti me gjithë qejf do t’ia linte shpirtit agjërimin. – proverb irlandez

Agjërimi i rastit është ushqimi më i mirë shërues. – Eberhard “Ebo” Rau

Uria shpesh pastron stomakun dhe mendjen më mirë sesa çdo ushqim i ekzagjeruar i lehtë. – Martin Gerhard Reisenberg

Komentet nga Facebook:

Po këto i keni lexuar?

Komentoni