Thënie nga Isak Njutën (Isaac Newton)

Përktheu dhe përshtati: Skender Mustafi

Isak Njutën, Sir Isaac Newton, ishte matematikan dhe fizikan eminent i Mbretërisë së Bashkuar. Lindi më 4 Janar të vitin 1643 në Uolstorp (origjinal Woolsthorpe), Angli. Është i njohur për shumë zbulime të realizuara gjatë fundit të shekullit XVII dhe fillimit të shekullit XVIII. Nga të gjitha më i njohur është ligji i lëvizjes dhe ligji i tretë i Njutnit. Megjithatë këto zbulime, pakë njerëz e dinë se Njutën ishte oratorë shumë i mirë. Më poshtë keni mundësinë t’i lexoni 30 thëniet më interesante nga Njutën.

 1. Njeriu mund të imagjinojë gjëra të pa vërteta, por mund t’i kuptojë vetëm gjërat e vërteta,  kapja e tyre nuk është të kuptuarit.
 2. Gabimet nuk janë në art, por tek mjeshtrin.
 3. Mund të e llogaris lëvizjen e trupave të rëndë, por jo çmendurinë e njerëzve.
 4. Nëse kam bërë ndonjë shërbim publik, kjo është për shkak mendimit tim të pacientit.
 5. Kam parë më larg se të tjerët, duke qëndruar mbi shpatulla të gjigantëve.
 6. Është pesha, jo numri i eksperimenteve, që duhet konsideruar.
 7. Kënaqësi është arti i të vënit theks pa bërë armiq.
 8. Çdo veprimi gjithnjë i kundërvihet një reagim i barabartë.
 9. Për veten time unë jam vetëm fëmijë duke lozur në plazh, përderisa oqeanet e mëdha të së vërtetës qëndrojnë para meje të pa zbuluar.
 10.  Ne ndërtuam shumë mure dhe pakë ura.
 11. Nëse kam qenë në gjendej të shohë më lartë, është për shkak se kam qëndruar mbi shpatulla të gjigantëve.
 12. Çfarë dimë është një pikë, çfarë nuk dimë është një oqean.
 13. Graviteti shpjegon lëvizjen e planetëve, por nuk sqaron kush i vë planetët në lëvizje.
 14. Natyra është e kënaqur me thjeshtësinë. Dhe natyra nuk është debele.
 15. Les hommes construisent trop de murs et pas assez de ponts.
 16. Asnjë zbulim i madh nuk është bërë ndonjëherë pa ndonjë supozim të guximshëm.
 17. Ky sistem kaq i bukur i diellit, planetëve dhe kometave, mund të vazhdojë vetëm nga këshilla dhe sundimi i një Qenie inteligjente dhe të fuqishme.
 18. Jetoni jetën tuaj si një Postim se sa si një Shpjegim.
 19. E vërteta gjithmonë gjendet në thjeshtësi, dhe jo në shumëllojshmëri dhe pështjellim të gjërave.
 20. Ne duhet ngritur më pakë mure dhe më shumë ura.
 21. Ti duhet t’i bësh rregullat, jo t’i pasosh ato.
 22. Isak Njutën u pyet si e zbuloi ligjin e gravitetit. Ai u përgjigj, “Duke menduar mbi të gjatë gjithë kohës.”
 23. Ku lind i gjithë rregulli dhe e gjithë bukuria që shohim në botë?
 24. I gjithë shumëllojshmëria e gjërave natyrore të cilat i gjejmë të përshtatshme në kohë dhe vende të ndryshme mund të grihet vetë nga idetë dhe dëshira e një Qenie, e cila patjetër ekziston.
 25. Ateizmi është aq i pa kuptim dhe i neveritshëm sa që asnjëherë nuk ka pasur shumë profesorë.
 26. Nëse nuk do të kishte asnjë dëshmi tjetër, gishti i madh i dorës si i vetëm do më bindte në ekzistimin e Zotit.
 27. Idhujtaria është më krim më rrezikshëm sepse është e shtrirë tek njerëzit nga autoriteti i mbretërve dhe nën pretekste shumë të dyshimta.
 28. Platoni është miku ik, Aristoteli është miku im, por miku im më i madh është e vërteta.
 29. Unë nuk shtroj asnjë hipotezë.
 30. Dhe nga zotëria e vërtetë rrjedh se Zoti i vërtetë jeton, është inteligjent, dhe i fuqishëm; nga përsosmëritë tjera, që Ai është suprem, ose tërësisht i përkryer. Ai është i përjetshëm dhe i pa fund i gjithëfuqishëm dhe i gjithëdijshëm; është se, Ai vazhdon nga përjetësia në përjetësi; dhe Ai është i pranishëm nga pafundësia në pafundësi; Ai i sundon të gjitha gjërat, dhe Ai i din të gjitha gjërat që ndodhin dhe që mund të ndodhin. – The Principia: Mathematical Principles of Natural Philosophy (1687), 3rd edition (1726), trans. I. B. Cohen and Anne Whitman (1999), General Scholium, 941.

Komentet nga Facebook:

Po këto i keni lexuar?

Komentoni