100+ thënie nga Uiliam Shekspir (William Shakespeare)

Përgatiti: Skender Mustafi

 1. Nuk do të llokoçis një këmbë për të kërkuar një armik.
 2. Unë duhet të kem shkuar të jetoj, ose të qëndroj dhe të vdes.
 3. Brishtësi, emir yt është grua!
 4. Unë dëshiroj të ishim të huaj më të mire.
 5. Përralla juaj, zotëri, do ta shëronte shurdhimin.
 6. Nuk do ta kisha futur hajnin në gojën time të ma vidhte trurin.
 7. I bërë për vdekje nga gjuha shpifëse
 8. Më mire budalla i shkathët se një i shkathët budalla.
 9. Pak ujë na pastron ne nga kjo vepër.
 10. Orët e pikëllimit duken të gjata.
 11. Dhe asgjë nuk është, por çfarë nuk është.William Shakespeare
 12. Të lindësh është sikur të rrëmbehesh. Dhe pastaj të shitesh në skllavëri.
 13. Nëse mund të shikosh në farën e kohës dhe të thuash cila kokërr do të rritet e cila jo …
 14. Është shumë lehtë për mua t’i mësoj njëzet çka është e drejtë për tu bërë, atëherë bëhu një nga njëzet të pasosh mësimin tim.
 15. Jo sepse e doja Cezarin më pak por e doja Romën më shumë.
 16. Nuk ka asgjë serioze në Vdekshmëri
 17. Të jesh njeri i favorizuar mire është dhuratë e fatit; por të shkruash dhe lexosh vije nga natyra.
 18. Dashuria e të rinjve nuk qëndron me të vërtetë në zemrën e tyre, por në sytë e tyre.
 19. Më mbani mend.
 20. Për tu ngjitur kodrave të rrëpira nevojiten hapa të ngadalshëm në fillim.
 21. Se e vërteta duhet të jetë e heshtur thuajse kisha harruar.
 22. Heshtja shpesh e pafajësisë së pastër bind kur të folurit dështon.
 23. Asgjë nuk është aq e shpeshtë sa dëshira për të qenë i mrekullueshëm.
 24. Tani është dimri i pakënaqësive tona.
 25. Mos gjyko ndërgjegjen e njeriut duke shikuar në fytyrën e tij sepse ai mund të ketë zemër të keqe.
 26. Qeshja e zëshme paralajmëron mendjen e zbrazët.
 27. Sikur që valët shkojnë drejtë gurëve të bregut të detit, ashtu nxitojnë minutat tona drejt fundit të tyre.
 28. Dashuria nuk më bën asnjë pyetje, dhe më jep mbështetje të pa fund.
 29. Kur babai i jep djalit, të dy qeshin; kur djali i jep babait, të dy qajnë.
 30. Është plaga e kohës, kur të çmendurit udhëheqin të verbëtit.
 31. Ndrysho fytyrën tënde dhe unë do të ndryshoj jetën time.
 32. Ku dashuria është e madhe, dyshimet e vogla janë shqetësuese; Ku shqetësimet e vogla rriten, dashuria e madhe rritet këtu.
 33. Sikur që e dua emrin e nderit më shumë se sa kam frikë nga vdekja.
 34. Ena e zbrazët e bën zërin më të lartë.
 35. Shpresa e vërtetë është e shpejtë dhe fluturon me krahë gëlltitës.
 36. Pak më shumë se soj, pak më pak se lloj.
 37. Fjalimi i pandershëm fle në vesh të budallait.
 38. Betohem në shpirtin tim, nuk ka fuqi në gjuhën e njeriut të më ndryshoj mua.
 39. Në të vërtet nuk jam budallai i saj, por korruptuesi i saj i fjalëve.
 40. Dashuria që nuk mund të e kemi është ajo që zgjat më së shumti, dhemb më së thelli, por ndihet më së forti.
 41. Falënderohu për atë që je sot dhe lufto për atë  çfarë do të jesh nesër.
 42. Pra i ulurituri, luan.
 43. Teptisja e të mirave kalon në të këqija.
 44. Paqja është e natyrës së pushtimit; sepse atëherë të dyja palët janë fisnikërisht të pushtuara, dhe asnjëra pale humbëse.
 45. Dhe kush do të mendonte plaku të kishte aq shumë gjak në të.
 46. Dhe ku dy zjarre takohen, ata konsumojnë gjënë e cila ushqen tërbimin e tyre.
 47. Libri i lypësit tejkalon në vlerë gjakun e një fisnikut.
 48. Nuk ka art për të gjetur konstruktin e mendjes në fytyrë.
 49. Vlerësimi i së humburës e bën kujtimin më të dashur
 50. Më  shumë  punë  me më  pakë  art.
 51. Ai burrë i cili ka një gjuhë, unë them nuk është burrë, nëse ai me gjuhën e tij nuk mund të fitojë një grua.
 52. Kjo marrje e të krishterëve do të rris çmimin e derrave.
 53. Bukuria blihet sipas gjykimit të syrit.
 54. Koha ecën në paterica derisa dashuria t’i ketë të gjitha ritet e saja.
 55. Është marrëzi të jetosh kur të jetosh është vuajtje, dhe pastaj a kemi recetë të vdesim kur vdekja është mjeku ynë.
 56. Ata janë lypës, por që mund të llogarisin vlerën e tyre.
 57. Mjalti shumë i ëmbël është i neveritshëm në ëmbëlsinë e tij. Dhe në shije shuan oreksin. Prandaj, dashuroni me maturi.
 58. Nëse na shponi a nuk gjakosemi? Nëse na gudulisni a nuk qeshemi? Nëse na helmoni a nuk vdesim? Dhe nëse na bëni keq a të mos marrim hak?
 59. Këto gëzimet e papritura kanë përfundime të papritura. Ato digjen në fitore sikur zjarri dhe baruti.
 60. Më mëso, krijues i dashur, si të mendoj dhe të flas
 61. Eja, Zonjë, vdis për të jetuar.
 62. Dashuria është qorre.
 63. Mendimi është i lirë.
 64. Dashuria është shumë e re për ta ditur çka është ndërgjegjja.
 65. Nuk dhemb gjuha të thuash fjalë të drejta.
 66. Çfarë është bërë është bërë.
 67. Çfarë është bërë s’mund të ç’bëhet.
 68. Kur lindim, qajmë  që  kemi ardhur në  këtë skenë budallenjsh.
 69. Dashuria që  na përcjell ndonjëherë  është telashe, të cilën ne e falënderojmë si dashuri.
 70. Ma kthe mëkatin tim prapa.
 71. E vërtetë është se kemi parë ditë edhe më të mira.
 72. Arsyet e forta bëjnë veprimet e forta.
 73. Të  jesh apo të  mos jesh.
 74. Ke durim, bota është  e gjerë  dhe e hapur.
 75. Nga ai mëkat bien engjëjt.
 76. Gjaku do të ketë gjak.
 77. Zemra nga drita jeton gjatë.
 78. I duaj të  gjithë, u beso disave.
 79. Si çmenduria është lavdia e jetës.
 80. O më mëso si të harroj të mendoj.
 81. Sinqeriteti është politika më e mirë.
 82. Shpirti im është në qiell.
 83. Dëshpërohu dhe vdis.
 84. Siç jemi jemi krijuar, ashtu jemi.
 85. Ata thonë mrekullitë janë e kaluar.
 86. Ka shumë njerëz që kanë më shumë flokë se sa zgjuarsi.
 87. Dashuria dhe qielli e bëjnë njeriun qiellor
 88. Nuk ka errësirë, por injorancë.
 89. Çfarë është bërë nuk mund të ç’bëhet.
 90. Asgjë nuk mund të vije nga asgjë.
 91. Vdekja është gjë e frikshme.
 92. Rrjedha e dashurisë së vërtetë asnjëherë s’ka ecur lëmuar.
 93. Budallai e njeh veten të urtë, por i urti e di veten si budalla.
 94. Mos e ke frikë madhështinë: disa kanë lindur të mëdhenj, disa arrijnë madhështinë dhe disa kanë madhështinë mbi ta.
 95. I duaj të gjithë, u beso disave, mos i bëj keq askujt.
 96. Jeta është  sikur teatër
 97. Ka mjaft kohë për të fjetur në varr.
 98. Shumë fjalë të vërteta janë thënë në shaka.
 99. Mungesa e bën zemrën të  ndikohet.
 100. Le të jetë jeta e shkurtë, përndryshe turpi do të jetë shumë i gjatë.
 101. …ku gjaku qytetar bën duart qytetare të pa pastra…
 102. E gjitha ajo që shkëlqen nuk është ari.
 103. Sytë janë dritaret e shpirtit tone.
 104. Kam lindur i lirë si Cezar; gjithashtu edhe ti
 105. Ai e vret atë në  humorin e tij.

Komentet nga Facebook:

Po këto i keni lexuar?

2 Thoughts to “100+ thënie nga Uiliam Shekspir (William Shakespeare)”

 1. Shume thenie te bukura, ju lumte fjalaime.ch se po beni nje pune me te vertete te mrekullueshme!

Komentoni